Заев се ядоса на Борисов – казал, че Пендаровски е „северномакедонски политик“

42

Премиерът Зоран Заев заяви вчера, че ще реагира на българския премиер Бойко Борисов, който във вторник на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ в Сараево е казал, че Стево Пендаровски е „северномакедонски политик“ и „северномакедонски президент“, пише в. „Слободен печат“.

Заев изтъкна, че това е грешка, която противоречи на Преспанското споразумение, предаде БТА.

„Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония“, каза Заев.

Вестникът цитира изказването на Бойко Борисов в Сараево за българските медии:

„Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония.“

Не премиерът, а протоколът и сигурността още веднъж се провалиха на изпита, пише в. „Нова Македония“ по повод „компрометиращата ситуация“ във връзка с разговорите на Зоран Заев с руски комици, представили се за генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и бившия украински президент Петро Порошенко. Според автора на статията виновен за ситуацията е не премиерът, който е отворен за комуникации и е станал жертва на наивност и злоупотреба отвън. Заев е бил манипулиран и от най-близките си сътрудници, които отговарят за протокола и сигурността на комуникациите на висшите държавни служители. Когато шегата звучи толкова сериозно, че успява да „отвори душата“ на опитни политици от висок ранг, това вече прилича на политически скандал, коментира вестникът.

Опозицията иска избори, управляващите партии са за приключване на членството в НАТО и получаване на дата за преговори с ЕС, пише в. „Независен весник“.

Партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/, която е част от управляващата коалиция, смята, че страната първо трябва да стане пълноправна членка на НАТО и да получи дата за преговори с ЕС, а след това, догодина, да проведе евентуални предсрочни избор. Основната управляваща партия СДСМ остава посветена на евроатлантическата интеграция, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и другите по-малки опозиционни партии от албанския блок биха желали предсрочни избори веднага, пише изданието.

Според депутата от ДСИ Артан Груби партията е напълно готова за евентуални предсрочни избори и смята, че в новото правителство, в което ДСИ пак ще участва, приоритет трябва да бъде справянето със селективното правосъдие в страната. Според депутата Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ на всички е ясно, че мандатът на това правителство е „вече завършен“, защото „нито знае как да ръководи, нито е способно да ръководи и в същото време е вредно за националните и държавните интереси“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама