ПП МИР искат цялостно въвеждане на машинното гласуване в България

30

Отмяната на машинното гласуване е крачка назад не само в процеса по въвеждане на електронното гласуване, но и в развитието на демокрацията в България.

Това се казва в позиция на ПП МИР по повод предложените от управляващата коалиция ГЕРБ Обединени патриоти и „Воля“ промени в Избирателния кодекс, касаещи отмяна на машинното гласуване, съобщават от пресцентъра на партията.

От ПП МИР категорично се противопоставят на отмяната на машинното гласуване на местните и парламентарните избори и считат, че българските граждани нееднозначно са показали непримиримостта си към всеки опит за изборни манипулации.
„Не е коректно към българските граждани в 12 без 5 да се правят промени в Изборния кодекс чрез които не само, че не се оптимизира и модернизира Изборния процес, а напротив, отнема се възможността за провеждането на честни избори“, каза председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев.

Според ПП МИР основните проблеми, довели до ниската активност на машинно гласувалите на Европейските избори са недостатъчната разяснителна кампания на ЦИК, късното приемане на методическите указания, неудачният образец на протокола за отчитане на резултатите от машинните секции, както и слабото обучение и мотивация на секционните избирателни комисии.

„Несъстоятелни са твърденията на управляващата партия ГЕРБ и нейните коалиционни партньори, че броят на избирателите гласували машинно на последните избори е малък и е икономически неизгодно да се осигурят машини”, коментираха още от ПП МИР и подчертаха, че избирателната активност на изборите за Европейски парламент традиционно е ниска и няма как да бъде показател за ефективността на машинното гласуване. Поради лошата организация на машинното гласуване от страна на управляващите по време на Европейските избори гласоподавателите очаквано предпочетоха не машинното, а традиционното гласуване. Самото отчитане на изборните резултати също затрудни изключително много комисиите и им създаде двойна работа.

Не може да се счита че изборът на традиционно гласуване е отказ от машинното гласуване поради неговото непознаване и новост, се казва още в позицията на ПП МИР. За да се реши проблемът и да се въведе успешно машинното гласуване в България от ПП МИР предлагат ЦИК да адаптират разяснителната си кампания според различните нагласи на българските граждани спрямо машинното гласуване. Именно на предстоящите местни избори машинното гласуване би могло да улесни и опрости изборния процес и най-вече да ограничи порочната практика с поправката на ръка на избирателните протоколи от страна на изборните комисии, се подчертава в позицията на ПП МИР.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама