България дава $1,256 млрд. за американските F-16

80

На заседание на Министерски съвет тази сутрин правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета.

Цената на сделката е 1,256 млрд. долара. Целта ни е тя да падне още, ако САЩ получат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от нея, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той получи мандат от Министерски съвет да подпише четири договора: един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор касае бойни припаси за самолета, третият – ракетите въздух-въздух, а последният касае доставката на система за визуализация, наблюдение и управление, съобщава dir.bg.

„Като част от сделката, в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове“, допълни министърът на икономиката Емил Караниколов.

Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година.

Очаква се следващата седмица офертата да влезе в парламентарната Комисия по отбрана, а след това и в пленарна зала на Народното събрание.

„Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военноморските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях“, заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот – той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили, след което допълни: „Една дългогодишна мечта за военно-въздушните сили е на път да се осъществи“.

Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама