Няколко храни, които понижават холестерола

64

Високите нива на холестерола не трябва да се подценяват, тъй като увеличават многократно риска от атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркти и инсулти. Но високият холестерол е нещо, с което можете да се справите.

Ето някои храни, които понижават нивото на холестерола в организма:

Куркума

Билката има много лечебни свойства, дължащи се на нейната биоактивна съставка – куркумин. Приемът на куркума, добавена към храната или на куркумин, като хранителна добавка, могат успешно да намалят лошия холестерол в кръвта и да повишат добрия холестерол .

Чесън

Редица изследвания сочат, че чесънът помага за понижаване нивата на холестерола. Той спира образуването на атеросклеротични плаки, които са главна причина за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Ядки

Ядки имат силното свойство да понижават холестерола, тъй като са богати на полинаситените мастни киселини. Например орехите са едни от малкото добри растителни източници на омега 3 мастни киселини, които имат важно значение за поддържане на плазмените липиди в норма. Смята се, че омега 3 киселините предотвратяват развитието на атеросклероза.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни пречат на абсорбцията на липидите в червата от една страна, а от друга помагат за елиминирането им от организма. Ако храната ви е богата на зеленчуци, соя, бобови култури, ядки и пълнозърнест хляб, ще намалите нивата на липиди в кръвта си.

Бобови храни

Проучванията доказват, че бобовите храни-боб, фасул, грах, леща, нахут и бакла, действат много добре за поддържане на кръвната захар и кръвното налягане в норма, за понижаване на холестерола и подобряване на чревното здраве.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама