Златно момиче от ансамбъла спира с гимнастиката

200

Едно от златните момичета от много успешния ни ансамбъл в последните години се оттегля по здравословни причини.

Елена Бинева бе извън залата в последните месеци, в опит да бъде преодоляна травмата. Но след паузата и рехабилитацията, тя е взела решение за отказването си от активна кариера след консултации с шефа на федерацията Илиана Раева, съотборнички, треньори и семейството си.

Бинева е световна и европейска шампионка, а след година трябваше да е част от атаката на ансамбъла към златния олимпийски медал. Ще я замести Ерика Зафирова, която през 2019-а е част от състава, докато контузената Елена се възстановяваше.

Българската федерация обяви новината в страницата си във „Фейсбук“:

„За съжаление шестмесечната почивка и лечение на травмата, която има не е дала необходимия резултат, за да продължи натоварения тренировъчен режим. След разговор на състезателката с президента на федерацията Илиана Раева, с треньора си Весела Димитрова и родителите си е взето най-правилното решение за здравето на Ели Бинева, както и за бъдещата много важна подготовка на национален отбор жени.

Тя беше и ще остане част от един уникален ансамбъл, който направи революция в световната художествена гимнастика!

Благодарим ти, Ели, за силата, трудолюбието и неотразимото ти присъствие през тези години!

Благодарим ти за твоя характер, който е гордост и благословия за всеки треньор и ръководител.“

Състезателката също написа няколко думи, с които обяснява ситуацията:

„След пълна петмесечна почивка и цялостно възстановяване, ми бяха направени повторни изследвания, чрез които се установи, че подобрението е съвсем минимално или толкова неефикасно, че проблемът все още е реален и при евентуален повторен натиск (който е неизбежен при един основен ансамблов състезател в този спорт), последствията биха били непредотвратими…

След разглеждането на проблема от всички възможни страни, ние всички взехме единодушното решение, че е време да приключа спортната си кариера, в името на моето здраве, както и в името на успеха на нашия национален ансамбъл жени и в името на тяхната спокойна и концентрирана подготовка, която им предстои за Олимпийските Игри в Токио през 2020 година.“

Илиана Раева, президент на федерацията, се обърна към Бинева чрез социалните мрежи:

„Ели стана световна и европейска шампионка с този отбор, но и тя като съотборничките си тайничко вярваше, че може да бъде първата българска гимнастичка в историята на българската художествена гимнастика, която ще се окичи с олимпийски златен медал.

Уви…

Съдбата е избрала друг път за нея и това крехко и невероятно момиче го прие с цялото си достолепие на голям шампион, на голяма личност и на един истински мъдрец!“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама