Американски учени: Първият учебен час да започва в 9.00 ч.

47
Снимка: Илюстративна

Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им.

Такъв ритъм се доближава повече до биологичните особености на възрастта. Изследвания установиха, че от хормоните тийнейджърите стават поспаливи сутрин.

Констатацията е от ново проучване на Американската академия по медицина на съня, в което са включени 15 000 ученици. Невролозите смятат, че изместването на началния час за децата в средните училища и гимназиите към 9 ч е по-правилно по отношение на биологията. В пубертета с бушуването на хормоните се „измества“ и сънят – учениците заспиват по-късно и сутрин са недоспали, ако трябва да стават рано.
Гледката на тийнейджър, препъващ се след събуждане сутрин по пътя към банята като ядосано зомби, е позната на всички родители. И всички те подозират наследника си в леност, мързел, липса на дисциплина. Не че е невъзможно, но се оказва, че основният виновник е биологията.
През пубертета телата на съзряващите момчета и момичета преминават през редица промени, включително такива, които диктуват техния график за сън. В годините на бушуващите хормони тийнейджърите се нуждаят от повече сън като цяло, но освен това се изместват и техните цикли на сън. Естественото чувство, че им се доспива, настъпва по-късно от това, което социалният живот диктува, което означава, че и събуждането без насилие се измества в по-късна сутрин – към 8-9 часа. За съжаление, началото на училищния ден по сегашните стандарти си е постоянно и започва по-рано. Резултатът е, че децата не си доспиват. Започването на часовете по-късно през деня може да има положителен ефект върху тийнейджърите – както върху здравето им, така и върху академичния им успех, обясняват невролози от Американската академия по медицина на съня.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама