На Черешова задушница почитаме починалите

38

Днес е Задушница преди Петдесетница, наричана от народа Черешова задушница. Тя винаги се отбелязва в съботния ден преди празника и тази година е на 15 юни.

На този ден Църквата се моли за отминалите във вечния живот. Сутринта се отслужва обща панихида в храма, а след това се посещават гробовете. Всяка събота е ден за възпоменаване на починалите, но съботата преди Петдесетница е особен ден.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всякакъв грях. Преди празника и на самия празник Църквата се моли усърдно за очистване от сквернотата на греха и прошка Божия за починалите. Ще почетем ней-добре паметта на нашите покойници не само като се молим за тях, но и като вършим добрини в тяхна памет.

Съботата преди Петдестница се нарича от народа ни Черешова задушница заради черешите, които берем и раздаваме заедно с другата храна в памет на нашите мъртви. В храма се носят жито, хляб, вино, плодове и всичко, което може да бъде раздадено.

За особено усърдно поменаване на покойниците са установени т. нар. задушници. Това са определени съботни дни в годината, отредени за заупокойни литургии, за панихиди и посещение на гробовете. Три са задушниците отбелязвани от Българската православна църква: Месопустната – в събота пред Месопусната неделя и свето-Троичната (т. нар. черешова) – в събота пред великия празник Петдесетница, и т.нар. Архангелова задушница – в събота преди Архангеловден.

Най-доброто, което можем да направим на този ден и през цялата година за душите на нашите починали близки, са молитвите и делата на милосърдието.

Източник: pravoslavie.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама