Жена получи щедро обезщетение за свършена домакинска работа

86

Аржентинската Темида осъди мъж да обезщети бившата си съпруга със 173 хиляди долара за свършената от нея домакинска работа по време на 27-годишния им брак, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Седемдесет годишната дама с диплома за икономист се посветила на възпитанието на децата и на дома по време на съвместния им живот. Според съдия Виктория Фама, икономическата зависимост е тази, която поставя жените в неравностойно положение в обществото. По думите на юристката отсъденото обезщетение е справедливо, за да компенсира финансовия дисбаланс след разтрогнатия брак.

„След 27 години брак, ответникът е напуснал половинката си, която тогава е била на 60 години. На тази възраст жените се пенсионират и в нашия случай жената не би могла да има достъп до трудовия пазар“, се казва в съдебното решение.

Двойката се била разделила през 2009 година и се развела официално през 2011 година. Финансовото обезщетение беше въведено в Гражданския кодекс на Аржентина през 2015 година. То може да бъде изплатено еднократно или на вноски или да се състои в ползването на някои семейни блага.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама