Акция „Кърлеж“ в цялата страна заради бум на ухапани

42

Общините в страната започват извънредна акция „Кърлеж“ заради бума на ухапани, научи „Монитор“.

Извънредно пръскане срещу кърлежи предстои в София от понеделник (10 юни). Обикновено това се извършва два пъти в сезона, но сега се налага заради повишената им популация. Това съобщи завеждащата отдел „Паразитология и ДДД“ в Столичната регионална здравна инспекция Цезарина Илиева. Първото от тях е през април-май, а второто в началото на септември.

Предстоящата операция започва най-напред от гробищните паркове, тъй като следващата събота е Задушница и се очаква на гробовете на близките си да отидат много хора, допълни Илиева, която по специалност е биолог и микробиолог. Експертът поясни, че завишено множене на гадинките има на всеки три-четири години, най-вече в топли месеци с чести валежи.

В горещините кърлежите се крият в почвата и не изпълзяват в тревите. По всяко време може да бъде направено извънредно пръскане по сигнал на граждани. Достатъчно е за това да се обадят на горещия телефон на общината, каза още Цезарина Илиева.

В градските паркове и градини са извършени двукратни обработки срещу кърлежи, като по преценка на експертите на някои зелени площи са възложени и допълнителни, казаха от Столична община и допълниха, че през април е направена обработка и срещу ларвите на комарите, уточниха, че обработките се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие. Контролът за правилното прилагане и използване на препаратите (биоциди) периодично се извършва от Столичната регионална здравна инспекция. Използват се препарати, одобрени от Министерство на здравеопазването. За пълната им ефективност е 24 часа след пръскане времето да е без валежи. Наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на третираните организми, припомниха още от Столична община. Всяко пръскане се осъществява в присъствието на инспектор от СРЗИ и служители на дирекция „Зелена система“ на общината.

Този сезон по изключение е задължение на районните администрации да изберат фирма за пръскане срещу кърлежи. Причината е, че в края на 2018-а имаше обжалване на обществената поръчка от участник в конкурса. За да не се осуети обработката на парковете и тревните площи, беше решено всеки кмет на район да наеме изпълнител. До този момент се ползваха три фирми за цяла София след спечелен конкурс, поясни Цезарина Илиева.

От 200 до 500 лева е глобата за районно кметство, ако пропусне да организира пръскането срещу гадините. Тази година Столичната РЗИ е наложила санкция само на една районна администрация.

През месец юли предстои обработката на тревните площи в София срещу бълхи. Ръстът на пострадалите от ухапване се обяснява с влажната пролет и топлото време, които съдействат за растежа на тревната растителност и популацията на кърлежи и комари край морето.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама