Семейни проблеми тласнали пловдивския ученик към Ислямска държава

57

Липсата на разговори и внимание, и семейни проблеми тласнали 16-годишният ученик от Пловдив към „Ислямска държава“, пишат от 24 часа. То подготвяло атентат на последния учебен ден.

В продължение на месеци терористичната организация вербува момчето, след като го кани да влезе в секретен чат в Telegram. Там, ученикът гледа много видеа с атентати и използва познанията си по химия за да създаде собствена бомба, която била 7-пъти по-мощна от тази, използвана при атаката на летището в Сарафово. То, също така, приема исляма.

При претърсването на 2 стаи от него разследващите открили уникални сглобки на взривни вещества, готови за масово поразяване. Там имало самоделни взривни устройства и т. нар. тръбна бомба. “Намерихме и взривно устройство в процес на изготвяне – пирони в пластмасов съд, което тежи 14,4 кг, и аналогично устройство е използвано при атентата на летище Сарафово през 2012 г.”, посочи прокурор Гешев. Тогава камикадзе се взриви на аерогарата и уби петима израелски туристи и български шофьор. Бомбата била направена от амониевоселитрена смес със 79% амониева селитра и 19% тротил с общо тегло от 2,2 кг. Разследващите по делото “Сарафово” установиха, че тя е била изсипана в тенджера.Ученикът е успял да създаде 7 пъти по-мощен вариант на тази бомба.

Според разследващите, момчето не просто има задълбочени познания по химия, но е и свръхинтелигентен. За сега, той ще остане в изолирана среда и с него ще работят специалисти и психолози.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама