Туристически бум в Украйна след сериала „Чернобил“

110

Успехът на минисериала на НВО „Чернобил“ за един от най-тежките ядрени инциденти в света е накарал огромен брой туристи да посетят местността около централата и града Припят, съобщава Reuters.

Туристически агенции в Чернобил обявиха 40% скок в продажбата на пакетите си, откакто сериалът на НВО е започнал излъчването си.

През април тази година бяха отбелязани 33 години от катастрофата в ядрената електроцентрала, след неуспешен тест на сигурността в четвърти реактор. В резултат на това облак от радиоактивни частици достига голяма част от Европа.

Сериалът представя събитията около експлозията, голяма част от почистването на местността около нея, както и задълбочено разследване.

До ден днешен районът около местността запазва облик на апокалиптична пустош, където бродят бездомни кучета, а растителността навлиза в пустеещи сгради със счупени прозорци от ескплозията.

В най- близкия град Припят само на 3 км от централата, който някога е бил дом на 50 000 души, днес можем да се натъкнем на призрачни гледки. Като тази на ръждясал увеселителен парк с гигантско виенско колело.

За да видят всичко това с екскурзовод на английски език, туристите са готови да платят по 100 долара на човек.

Ярослав Йемеляненко, директор на „Чернобил тур“, казва, че е очаквал подобно увеличение заради поредицата. Неговата компания предлага специална обиколка на локациите, които са пресъздадени в сериала.

Туристическата обиколка с автобуси започва от Киев, който е на 120 км от отцепения район. Когато пристигнат в него, туристите могат да разгледат паметниците на жертви, изоставените селища и да обядват в единствения ресторант в град Припят.

Част от обиколката включва и посещение на района около четвърти реактор, който от 2017 г. е покрит с огромен метален саркофаг с височина 105 метра и обгръща целия район на експлозията.

След посещението на саркофага на Чернобил задължително посетителите мерят нивото си на радиация в контролно-пропускателен пункт.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама