Умират ли птиците от новата 5G мрежа? (ВИДЕО)

197

Два примера от последните дни карат хората да споделят всевъзможни линкове. Сякаш нова Конвенция им е надвиснала над главата, пише „Сега“.

Пример 1:

Много птици били загинали от тестове на 5G технология. И трябвало да се спре всяко изпробване на тази технология.

Истината: Слухът тръгва от блогър в Холандия. Птиците са натровени с пестицид, но блогърът иска да блесне и да вдигне трафик към сайта си. И пише фейк история с много въпросителни. Прост факт – чек го показва. Точно като в казуса с ваксините. Един човек си измисля, после хиляди споделят, без да проверят.

Какво може да направите: Само напишете в Google fact check 5G birds и ще ви се покажат както измислиците, така и спокойните постове, че даже никой никакви тестове не е правил.

Пример 2:

Мнозина споделят как „Англичанка се възмущава, че в сериала „Чернобил“ няма чернокожи“. И коментират за „либерстията“, какви са кретени западняците и т.н.
Истината: Има туит от някаква уонаби актриса. В момента акаунтът й е недостъпен. Туитът й е странен. Хората в Туитър не са идиоти, направо я разпиляват за този туит. Ама си я разкъсват. Всякакви хора. Няма тенденции, няма „расова дискриминация“, няма нищо. Просто тъп туит. Каквито се срещат с милиони всеки ден. Но руски сайтове с особено удоволствие го подемат и развяват, за да отклонят вниманието от действията на комунистите по време и след аварията през 1986 г.

Какво може да направите: Напишете в Twitter karlamsweet Chernobyl (името на профила на дамата) и ще видите какво става.

Хора, моля ви, проявявайте малко критичност. Не шервайте веднага първата глупост от странен сайт, която видите. Вече шансът да е фейк, е огромен. И не бързайте веднага да си вадите извод, че има заговор на Тайното правителство от рептили. Особено ако е от сайтове, които пишат за извънземни, плоска Земя, кемтрейлс и други подобни глупости.

Автор: Любомир Аламанов

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама