Евтаназираха момиче, страдащо от анорексия и депресия след изнасилване

1673

Съдбата на 17-годишна холандка, която избра смъртта пред болестта, разтърси света – Ноа Потовен получи право на евтаназия и тя беше извършена преди ден, съобщиха „Дейли мейл“ и „Таймс“, цитирани от dir.bg.

Лекарите са поставили смъртоносната инжекция само ден, след като момичето навършило 17 години, защото по закон именно от тази възраст холандските граждани имат право да вземат решение за евтаназия без съгласието на родителите си.

Майка ѝ и баща ѝ обаче не знаели за нейното решение и изпаднали в шок, когато научили. Девойката оставила няколко прощални писма до своите близки и приятели, в които обяснява защо е стигнала до това тежко решение. Тя отправи и разтърсващо послание в социалната мрежа, в което заяви, че то е резултат на безнадеждно и непоносимо психическо страдание.

„Свършва се. Не съм истински жива от толкова дълго време. Дишам, но не живея!“, написа Ноа, която от известно време спряла да се храни и дори да пие вода.

Тя е страдала от посттравматичен стрес, депресия и анорексия, предизвикани от насилие в детството ѝ. Когато била на 11 години била нападната, а на 14 – изнасилена от двама души. Скрила обаче тези факти от родителите си, защото я било срам.

Преди година излезе книгата на Ноа „Да побеждаваш или да се учиш“, в която тя описва своите преживявания. Тя се превърна в бестселър и беше определена като „най-тъжната книга“ на десетилетието.

Холандската депутатка Лиза Вестервелд, която е посетила Ноа преди смъртта й, каза, че е много силно впечатлена от нейната сила.

„Никога няма да я забравя. Ще продължим борбата й“, заяви Вестерелд пред местните медии.

Всъщност според холандския закон на евтаназията право имат всички, които са навършили 12 години, но само в случаи, когато заболяванията им са несъвместими с живота. През 2017 г. 6,5 хиляди души са избрали смъртта, възползвайки се от закона – това прави около 4,5% от всички смъртни случаи в страната.

Евтаназията е позволена и в Белгия, където миналата година лекари прекратиха живота на две тежко болни момчета – на 9 и 11 години. Децата станаха най-малките пациенти, на които са поставени смъртоносните инжекции.

У нас парламентът отхвърли идеята „сладката смърт“ да бъде разрешена и в България.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама