Ливърпул спечели Шампионската лига

558

Ливърпул спечели Шампионската лига за шести път в историята си. Мърсисайдци победиха Тотнъм с 2:0 на финала в Мадрид и след 14 години отново са на върха в Европа.

Мачът на „Уанда Метрополитано“ в испанската столица започна ударно за „червените“ и отборът на Юрген Клоп спечели дузпа още в 26-та секунда. Мане опита да центрира, но топката се удари в ръката на Сисоко и съдията Дамир Скомина посочи бялата точка. Зад топката застана Мохамед Салах, който не остави шансове на Лорис и вкара за 1:0.

Тотнъм опита веднага да изравни, но Ливърпул действаше много добре в защита. Деле Али и Хари Кейн опитаха да застрашат вратата на Алисон, но защитата на мърсисайдци се справи.

След почивката Тотнъм продължи да бъде по-активният отбор, но този път Ливърпул, който отстъпи топката на съперника (39% владеене за тима на Клоп, 61% за Шпорите), имаше брилянтен вратар в лицето на Алисон, за разлика с финала срещу Реал Мадрид преди година загубен с 1:3.

Бразилският страж отчая последовалелно Деле Али, Лукас Моура и Хари Кейн. Противно на логиката и показаното на терена „червените“ стигнаха до втори гол. Златният жокер на Юрген Клоп този сезон Дивок Ориги, който се появи като резерва на Фирмино, вкара за 2:0 в 87-та минута и хвърли в екстаз всички фенове на червения отбор.

Така Ливърпул изпревари Барселона и Байерн Мюнхен и вече има шест трoфея от надпреварата. Единствените два отбора пред англичаните са дръпналият много напред Реал Мадрид (13) и Милан (7).

Трофеят е и първи в турнира за миниджъра Юрген Клоп, който до този момент имаше два загубени финала в Шампионската лига, и цели 6 от общо 8 финала за купи в кариерата му.

Единствената друга победа на Клопо на финал, освен тази срещу Тотнъм в Мадрид, бе с Борусия Дортмунд над Байерн за Купата на Германия през далечната 2012 г. Между тях очилатият ексцентрик 6 пъти взе утешителни сребърни медали от още два финала за Купата на Германия, 2 в Шампионската лига, 1 за Лига Европа и 1 за Купата на английската футболна лига, припомня Канал 3.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама