Борисов: Където загубихме, режа до корен

248

Да чисти до корен в тези организации на ГЕРБ, които са показали слаби резултати на евроизборите.

Това се закани премиерът и партиен лидер Бойко Борисов в Брюксел, където участва в неформална среща на евролидерите. И посочи конкретно структурите в Добрич и Плевен, където спечели БСП. Другите две области с победа на социалистите са Видин и Ямбол.

Преди това той оцени представянето на партията си като много добро. „Сред работещите, младите, интелигенцията сме водещи.

Губим от БСП при над 60-годишните и ниско интелигентните. 21 области срещу 3 са точно 7 пъти. Това е като оценка за изборите. В следващите дни ще кажем какво правим. Мария Неделчева направи една много добра кампания и просто сами видяхте, че разликата между нея и останалите беше потресаваща като компетентност, знания и умения. Тя има най-много преференции.

Дори и в тези три области, където губим, в градовете, в сърцето, печелим. Няколко организации или ще ги разформировам, или ще ги правя наново. В Добрич и Плевен ще чистя всичко до корен.

Когато победиш, може да замълчиш, когато си победен, трябва да говориш.  Аз имам принципи. Никога не се надсмивай на победения. Не го ритай, а му подай ръка, каза той“, заяви още Борисов и обеща по-подробен коментар за изборите в четвъртък или петък. И пак се възмути от прогнозите на социолозите.

„Няма как социологическите агенции да са засичали преднина за БСП. Това са 7 процента! Видя се къде са отишли парите за медии, социолози и политолози. Резултатите на ГЕРБ са много добри в състоянието, в което влязохме в кампанията“, каза още Борисов. После заяви, че е благодарен за жеста на президента Румен Радев, който се обадил да го поздрави за изборната победа.

Борисов специално похвали за представянето на евровота ВМРО, оцени като добър и резултата на Воля, чийто лидер Марешки ставал важен фактор заради „неговата приятелка“ Марин льо Пен, чиято партия победи във Франция.

Лидерът на ГЕРБ засегна и темата с подадената оставка на Корнелия Нинова като лидер на БСП, но с уговорката, че не се меси в работата на другите партии.

„Много неща станаха ясни. Аз не съм се месил никога в работата на други партии и никога не съм си давал мнението какво трябва да правят в тях. Давал съм оставка, когато съм виждал, че управлението трябва да бъде преструктурирано. Това е лично решение на БСП.

За мен е важно, че днес в Брюксел се коментираше, че ГЕРБ сме победили лидера на Евроейските социалисти в България в пряг двубой“, добави премиерът.

Той коментира и преговорите за новия шеф на Еврокомисията, които вървят в момента.

„Не очаквам решения днес. Ние като позиция на Европейската народна партия сме твърдо зад Манфред Вебер. За него работихме. Ние сме дисциплиниран член на партията и нямаме никакви колебания и опозиции.“, обясни Борисов.

„Сега ще се виждам с Орбан. На различни позиции сме, но сме големи приятели. Виктор е безспорен антикомунист. Тези, които най-много му искаха оставката, завършиха на 3-4-5 място. Той ги разгроми. Навсякъде има хейтъри и недоволни.

Аз самият съм го критикувал особено за университета. Но с него сме приятели от 20 години. Пред камерите всички имаме ясни кандидати. В следващите часове ще се изговорят много неща, ще мине раздаването и тогава ще започнат по-същинските преговори.

Този, който първи говори, ще загуби. Това ще бъде едно дълго състезание. Както аз си задържах партията и последните две седмици я пуснах и ги минах всичките“, разясни тънкостите на пазарлъците за големите постове в ЕС премиерът, цитиран от traffiknews.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама