Финални резултати от чужбина: ДБ – 28,76%, ГЕРБ – 22,16%

47

ЦИК обяви окончателните резултати за евровота в чужбина при 100% обработени протоколи. 28,76% събира ДБ, следвана от ГЕРБ с 22,16 на сто и БСП на трето място, които имат 15,42%.

По брой гласове извънпарламентарните десни получават 6927, за ГЕРБ са гласували 5338 българи зад граница, а за социалистите – 3714. ДПС е получило 977 гласа от чужбина. Данните съобщи в ефира на Канал 3 говорителят на ЦИК Таня Цанева. Тя съобщи още любопитния щрих, че 654 от сънародниците ни в чужбина са избрали квадратчето с „не подкрепям никого“.

Цанева коментира и напрежението в 26 РИК в центъра на столицата, като поясни, че то е причинено от логистичен проблем и неспазване на графика.

В ранния следобед в ЦИК започват да пристигат протоколите от всички РИК. В тридневен срок или най-късно на 29 май, ЦИК трябва да обяви разпределението на мандатите, а имената на евродепутатите след обработката и на преференциите ще станат ясни до 31 май.

Снимка: cik.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама