Ученик на Иля Репин нарисувал иконата, която води шествието в Добрич

172

Иконата на Светите братя Кирил и Методий, която всяка година повежда празничното шествие на 24 май в Добрич, краси царския ред икони в храма „Света Троица”. Тя е дело на художника Господин Желязков Сербезов /1873-1937/. Рисувана е, според свещеници от църквата, през 1910 година. През периода 1909-1911 г. художникът е участвал в зографисването на храма „Света Троица” и предоставя 16 царски икони и 12 малки апостолски икони, припомнят историците.
Както повечето икони в Добруджа, и на тази икона двамата братя равноапостоли са изобразени в цял ръст, те са в свещенически одежди и държат разтворена книга. Зографското изображение на славянските първоучители излъчва почит към вярата и към знанието.
Иконата е с размери 1,60/0,90 м. Иконите от царския ред са зографисвани със спомоществователството на различни организации и частни дарители, поясни отец Емануил от църквата „Света Троица” в Добрич. Иконата на Светите братя Кирил и Методий е рисувана с дарителската подкрепа на местното лесовъдно стопанство в града.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама