Руснак монтира ликовете на Кирил и Методий на селска камбанария

73

Ликовете на светите братя Кирил и Методий вече украсяват камбанарията в едноименния храм на варненското село Осеново. Инициативата е на руснака Армен Шаумян и е посветена на 24 май и празника за 140-годишнината на селото.

Шаумян е дизайнер от Москва, който през 2007 г. идва и си купува имот в селото, като е категоричен, че това е неговото място. Казва, че не обича да стои със скръстени ръце. Преди да реши да изобрази Кирил и Методий върху камбанарията, тя е била боядисана в бяло.

„Тук имаше празно място и казах на кмета, че трябва да се направи нещо. Не може едно село да живее без красота”, спомня си зараждането на идеята си Армен, разказана пред Радио Варна. Фигурите на Кирил и Методий са съобразени с канона, като са изработени от специално фолио.

Московчанинът е работил върху графичния дизайн, монтажа и проекта. Той е и човекът, който прави инвестицията, за да посрещне Осеново своя събор на 24 май с образите на светите братя върху камбанарията на храма.

Осеново празнува на този светъл ден 140-годишнината от своето създаване с програма с участието на танцов ансамбъл „Аксаково”, фолклорен оркестър с ръководител Алексей Енчев и Шкумбата. Празникът започва от 16 часа и ще бъде на открито. На хорото с домакините ще се хванат и заселилите се тук руснаци, англичани и… общо 11 националности, които живеят днес в Осеново.

От чужденците най-многобройни са руснаците и англичаните. Десет руски и седем английски семейства са избрали Осеново за свой дом, казва кметът Данко Бакалов. От Москва идва и Олга Бонева, която е секретар на читалището и е дясната ръка на Бакалов.

В Осеново живее и 92-годишната баба Иринка Бакалова. Тя е родена тук и с голяма любов разказва за живота си. „Живеем задружно – това е най-важното!”, категорични са хората в селото.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама