Мая Манолова се включи в шествието за 24 май

52

Омбудсмана на Република България се включи в празничното шествие по повод 24 май в София и поздрави всички българи на официалната си Facebook страница:
„Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост, приятели! Празник на духовността, на науката и на образованието, съхранили през времето българската народност и българската нация. Най-светлият, най-озаряващият, най-топлият, най-истинският, защото е празникът на един народ, който има своята история, своята мисия и своето бъдеще.
Бъдеще, което без образование и без просвета е обречено на мрак!
Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни, Денят на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата. Към мен се обърнаха български издатели, които отдавна поставят един важен въпрос, но срещат само тишина. И безразличие. Става дума за скандалния факт, че всички издатели плащат данък ДДС върху даренията, които правят на българските библиотеки – регионални, градски, селски, училищни, читалищни, ведомствени и пр.
Към това трябва да добавим и факта, че депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да предоставят на библиотеките по закон, също се облагат с данък.
Едва ли има друга страна в Европа, в която дарението да се наказва с данък. Готова съм да започна кампания, така че тази несправедливост да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата…Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко!“

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама