Автопилот на Tesla уби шофьор

82

Пореден случай – перфектният автопилот на Tesla разби поредния автомобил, докато ръцете на шофьора му не са държели волана.

Инцидентът се е случил на първи март във Флорида, но властите го обявяват чак сега, след края на разследването. Според информацията им, шофьорът включил автопилота на колата Model 3 едва 10 секунди преди тя да се разбие в мини бус, убивайки го на място. Ръцете му не са били засечени на кормилото през 8 от тези 10 секунди, пише dnes.bg.

Новината отново предизвиква дебати около сигурността на автопилота на Tesla, за който Илон Мъск обеща, че скоро ще стане перфектен, но още не  се е стигнало до там.

Критиците на компанията обаче продължават да твърдят, че да рекламират помощно средство като автопилот заблуждава шофьорите и им дава фалшиво чувство за сигурност. Tesla, от своя страна, продължава да защитава софтуера си.

„Хората, които управляват Tesla са изминали близо 1 милиард километра на автопилот. Това показват данните ни. Когато системата се използва правилно и шофьорът може да реагира винаги, когато има нужда, то тя работи перфектно и дори по-безопасно от тези, които нямат нужда от асистенция“, казват от компанията. Ала според разследващите, водачът на Model 3 няма вина за катастрофата. Тогава – кой е отговорен?

Според друг доклад, направен от автономна компания само за първата една четвърт от годината, на всеки 2,87 милиона мили става поне един инцидент с Tesla на автопилот.

През годините, реномето на компанията е белязано от много инциденти, някои от които – фатални. Миналият месец семейството на инженер от Apple започна дело срещу Tesla, обвинявайки автомобилния гигант, че несъвършеният му автопилот е отговорен за смъртта на мъжа.

През последните месеци, дори години, софтуерът на Tesla се подобрява. Но той все още се нуждае от пълното внимание на шофьора и не е пригоден да работи по всички пътища.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама