Няма унищожени скални рисунки в Магурата

88

Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България, е фалшива, заяви по БНР кметът на Белоградчик Борис Николов.

Автографите на вандалите били изписани на друго място, на метри от прочутата праисторическа „ловна сцена“, изрисувана върху скалите.

Това показала проверката на директора на Историческия музей Ивайло Крумов, след като медиите гръмнаха, че върху скални рисунки има издълбани две лични и едно фамилно име.

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добави кметът Николов.

По-рано социалните мрежи гръмнаха от възмущение, че трима вандали, вероятно младежи, „Ради, Павчо и Антов“, са си издълбали имената върху историческия паметник. Според местната власт обаче, след като не са повредили рисунките, това не представлявал вандалски акт.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама