Германия пусна електромагистрала за камиони (СНИМКИ/ВИДЕО)

156

Германия откри първата електромагистрала. На път А5 в Южен Хесен товарни камиони се движат в дясната част на платното под жици като тролеи. Планът е това да стане в цяла Европа.
Засега става дума само за петкилометрова отсечка, която тества дали начинанието е успешно и може да се приложи и в цялата страна, пише „24 часа“. Планът е един ден електромагистралите да опашат цяла Европа. А5 е една от най-натоварените с тежкотоварен превоз магистрали в Германия. Инженери тестват дали превръщането на тировете в тролеи ще функционира и дали ще намали значително шума и замърсяването на околната среда.

Снимка: Simens

До 2022 г. към експеримента ще се присъединят общо 5 фирми за тежкотоварни превози. Очаква се скоро електроотсечки да бъдат открити в Баден-Вюртемберг и Шлезвих-Холщайн.
За целта камионите се оборудват с батерии и кабели, с които да се закачат за жиците и да зареждат батериите. В края на отсечката батериите вече са пълни и камионът продължава курса си, задвижван от ток. Когато батериите се изпразнят задвижването се поема от хибриден мотор с дизелово гориво. “Трябва да мислим за алтернативни решения и това е едно от тях’, коментира държавният секретар към германското министерство на околната среда Рита Шварцелюр-Зутер.
Тя посочи пред какви големи предизвикателства е изправена политиката за опазване на околната среда в областта на транспорта. Отсечката с ток свързва магистралата между Ланген и Вайтерщаг и струва 14,6 милиона евро. Други 15 млн. евро ще бъдат похарчени за събиране на данни и анализа им, който ще покаже дали начинанието е успешно.
„Превозът на стоки ще се увеличава през следващите години. С това ще се увеличат и вредните газови емисии. Това е правилният момент да започнем да търсим алтернативни решения“, посочи още тя.
130 000 автомобила преминават през тестваната отсечка дневно, 10% от тях са камиони. Преминаването им на ток значително би трябвало да подобри чистотата на въздуха, смятат експертите.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама