Семейство съди Tesla заради автопилота, убил баща на две деца

69

През март 2018 година инженерът от Apple Уолтър Хоанг кара своята Tesla към офиса си по познатия маршрут. Кара всъщност е силна дума – мъжът е включил автопилота на автомобила и разчита само на него.

Колата ускорява до 114 километра в час, а след това лоша маркировка я обърква и машината се разбива в мантинелата, убивайки Хоанг.

Малко повече от година по-късно семейството на инженерa реши да съди Tesla, обвинявайки недостатъците на автопилота на компанията за смъртта на „обичан съпруг и баща на две деца“.

През последните години, Tesla се опитва да усъвършенства своя автопилот и обещава той да е „доста по-сложен“ до края на годината, пише dnes.bg. Но според експертите, системата само дава фалшива увереност за сигурност на шофьорите.

“Госпожа Хоанг загуби съпруга си и бащата на двете й деца, защото Tesla тестват софтуера си върху живи шофьори. Сега семейство Хоанг иска да предотврати подобна трагедия да се случи и на други хора, които имат Tesla или друго полуавтоматично возило“, казва говорител на семейството.

Не е тайна, че начинът, по който Tesla представяха своя автопилот през 2017 година бе доста подвеждащ. Софтуерът, който трябва да разчита маркировката, светофарите, знаците и да запазва подходяща скорост и дистанция от другите автомобили се рекламираше като „по-безопасен от това, да ви вози човек“.

Уолтър Хоанг е вярвал в това. А много други са като него – спят, гледат си в телефона или четат книга, докато автомобилът им върви сам. Но истината е друга – автопилотът не е достатъчно съвършен и се нуждае от пълното внимание на шофьора. Според доклада след катастрофата, ръцете на Хоанг са били засечени на волана три пъти през последните 64 секунди преди удара. През финалните шест – той не е държал волана.

Според Forbes обаче, случаят е много по-сложен, защото и Tesla и самият Уолтър Хоанг са можели да предотвратят трагедията.

Автомобилната компания винаги е казвала, че нейният софтуер е само на няколко ъпдейта от това, да стане напълно самостоятелен. За първи път това обещание Мъск дава през октомври 2016 година, а от тогава има два ъпдейта на системата. Ала тя все още не е напълно самостоятелна.

Под внимание тук трябва да се вземе и факта, че Tesla не се рекламира по обичайния начин, а само чрез социалните мрежи и профилите на Мъск. Точно заради това е притеснително, че не само има много снимки и видеа на хора, които не държат волана на своите автомобили, публикувани в акаунтите на футуриста, но и самият Илон няколко пъти е сниман как се вози в своя автомобил без да държи волана. Според Forbes именно за това Мъск трябва да бъде съден.

Но около смъртта на Хоанг има много неизвестни – ако той е използвал автопилота на Tesla за първи път, то тогава вината щеше да е само на компанията. Но очевидно инженерът доста често е разчитал на софтуера на автомобила си. И не само – автопилотът на колата му не се оказва ненадежден само в деня на катастрофата. Цели седем пъти софтуерът се е обърквал на същото място, където Хоанг загива. Инженерът дори се свързал с отдела за връзка с клиенти, за да потърси обяснение, защо колата му се държи така. Според Forbes именно тук вината е изцяло на загиналия мъж.

Той не просто е продължил да използва автопилота, който няколко пъти му е показал, че е ненадежден, но е и избрал да пренебрегне предупрежденията на автомобила и да постави ръцете си на волана за да има пълен контрол над колата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама