В Истанбул ще има нови избори за кмет

39

Върховният избирателен съвет в Турция е решил местните избори в най-големия град Истанбул да се повторят.

Това съобщи Анадолската агенция. Според телевизия „Хабертюрк“ причината комисията да вземе решението са проблеми с документи от секционни комисии и статутът на част от членовете им, които не са били държавни служители.

Новината бе обявена, след като миналия месец при оспорвана надпревара кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу получи кметския пост. Бившият премиер Бинали Йълдъръм бе изборът на управляващите, за да се състезава за поста. Той загуби с по-малко от 14 хил. гласа.

Имамоглу първоначално обяви в „Туитър“, че „скоро“ ще направи изявление по темата. Впоследстие каза, че ще чака официално съобщение на изборната комисия.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) подаде сигнали до комисията заради нередности и поиска вотът да бъде повторен, пише Дневник.

Изборите на 31 март бяха удар за ПСР и президента Реджеп Тайип Ердоган. Партията на държавния глава загуби контрола върху почти всички икономически центрове на Турция.

Освен от съобщението на Анадолската агенция новината дойде и от профила в „Туитър“ на Реджеп Йозел – представителя на ПСР в изборната комисия. Той съобщи (а Анадолската агенция потвърди по-късно), че изборите ще са на 23 юни – почти година след като се състояха извънредните за президент и парламент, превърнали Ердоган в държавен глава със засилени правомощия.

Според в. „Хюриет дейли нюз“ решението е било взето на заседание на комисията днес, и е отговор на жалбата от ПСР и съюзниците им от Партията на националистическото действие (ПНД), роазева цалази „нередности“, донесли победата на Имамоглу.

Само преди ден турските медии съобщиха, че властите започват разследване на нередности заради „43 длъжностни лица, свързани с FETÖ“. С това съкращение Анкара има предвид движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван за неуспелия опит за преврат отпреди почти три години.

Онурсал Агъдюзел, който е член на опозиционната РНП, нарече в „Туитър“ решението „чиста диктатура“. „Незаконно е да се побеждава ПСР,“ написа той. „Това е система, която надвива волята на хората и пренебрегва закона и не е нито демократична, нито легитимна.“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама