Жълт код в по-голямата част от страната

121

Oблачността над страната ще е предимно значителна. На места ще има превалявания от дъжд.

По-съществени и придружени с гръмотевици ще са валежите по-късно следобeд и вечерта в западните райони и Южните Родопи. Временни разкъсвания на облачността ще има главно в Източна България. Ще духа умерен южен вятър, в Източна България и на места в подножията на север от планините ще е силен и поривист. Привечер вятърът в Западна България ще се ориентира от запад и ще отслабне. Остава топло, с максимални температури предимно между 20° и 25°, минимални – между 8° и 13°.

Над планините ще е предимно облачно. На места ще има валежи от дъжд, по-късно след обяд и вечерта в масивите от Югозападна България ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът ще е силен, по откритите части и северните склонове и временно бурен, от юг. Остава топло, с максимална температура на 1200 метра около 14°, на 2000 метра – около 8°.

Над Черноморието облачността ще е променлива. Следобeд на отделни места ще превали и се очаква валежът да е цветен (ще съдържа прах от Сахара). Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха 18-22°. Температурата на морската вода е 14-15°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Жълт код за силен вятър е обявен в повечето области на страната.

Предупреждението за силен вятър е в сила за областите: Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Бургас, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. В тези райони ще духа умерен и силен вятър с пориви достигащи 20 – 25 м/с (70 – 90 км/ч). В областите Благоевград и Добрич има обявен жълт код за дъжд и гръмотевици.Там се очаква през втората полива на денонощието да има интензивни валежи, като на места количествата ще достигнат20 – 25 л/кв.м.

Източник: meteo.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама