Уникален фосил в кехлибар на 99 млн. години откри екип, начело с наш учен (ВИДЕО)

170

Нов, неизвестен на науката вид многоножка с размер едва 8,2 мм е открит от български и германски учени в кехлибар на възраст 99 млн. години.

Екипът, воден от проф. Павел Стоев от природонаучния музей на БАН, е успял да открие най-старата вкаменелост от разреда Callipodida, пише „24 часа“.

Новооткритото древно членестоного, живяло през кредата заедно с динозаврите, е много по-малко от всички известни представители на групата си.

Морфологично видът се отличава значително от всички сега живеещи представители на разреда, в резултат на което се налага проф. Стоев и немските му колеги д-р Томас Везенер и Лайф Мориц от музея „Александър Кьониг в Бон да преразгледат съществуващата класификация и да опишат нов подразред – нещо. което се случва рядко в наши дни.

По времето на периода креда от мезозойската ера. простиращ се отпреди 145 до 70 млн. години. Земята е била населена с различни гиганти – от динозаври до стоножки с размерите на човек. Но се оказва, че и тогава е имало място за миниатюрни членестоноги, чийто размер е бил едва няколко милиметра. Кехлибарът е добит от находище в Мианмар (бивша Бирма).

За да изследват фосила, учените са използвали компютърна микротомография. която показва в детайл анатомията на животното.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама