Лекари спасиха дете със забита в главата ножица

103

Хирурзите в Университетската болница в Бургас спасиха живота на 7-годишно дете със забита в главата градинска ножица навръх Великден, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

По думите на родителите, момченцето паднало върху инструмента, докато си играело в градината. Градинската ножица е с размер около 70 сантиметра. Ръждясалото острие минава през цялата буза на детето и опира в черепа зад окото. „Още няколко милиметра и изходът щеше да е фатален“, заявиха лекарите.

Веднага са направени всички образни изследвания и е свикан екип за спешна операция. Следват няколко дни възстановяване в отделенията по реанимация и УНГ и от вчера момчето си е вкъщи.

„В цялата си над 30-годишна практика не съм виждал подобна травма. Оприличавам я на нараняване от военно време, каквито наранявания в днешни дни са рядкост. Острието на ножицата прилича на копие, на щик. В хода на операцията то е извадено много бавно, кървенето е овладяно, наложи се и кръвопреливане“, коментира УНГ-специалистът д-р Даниел Петков, който извършва операцията.

Щастливият изход е резултат от екипната работа на Спешно отделение в лицето на дежурния д-р Светослав Тодоров, анестезиолога д-р Валентин Кравченко, както и отделенията по образна диагностика и детски болести. Случаят ще бъде докладван на медицински научен форум.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама