Червено от брош, жълто от куркума и лилаво зеле – как да боядисаме яйцата с естествени багрила

182

Има хора, които предпочитат да разообразят великденския обичай и вместо с готови бои експериментират, като багрят яйцата с естествени съставки. Ако решите да опитате с природни багрила – дали от любопитство към трудно предвидимия резултат, желание за творчество в традицията или избягване на химическите бои, ето някои изпитани рецепти как това става лесно.

Но за да успеете да приложите идеите за Велики четвъртък, когато по традиция е боядисването на яйца, ще ви трябва малко подготовка, пише „Дневник“. Най-трудни за намиране са билката брош, която е нужна за червения цвят, и лилавото зеле, от което се получава синьото оцветяване. Най-лесният цвят за получване чрез естествени багрила е червеното (но само ако имате от корени от брош), а най-трудният – зеленото, за което яйцето трябва да преседи дълго време в отвара от коприва или пък да смесите куркума с отвара от сушени сини боровинки.

Брош за червено

Можете да намерите корени от брош в билковите аптеки, но не се бавете, защото запасите им се изчерпват в навечерието на Великден. Билката е често срещана в Юзоизточна България, но рядко се ползва и намира другаде, така че обикновено ще ви се наложи да я потърсите по специализираните аптеки. Тя обаче е най-доброро естествено багрило за червен цвят, който не се получава добре по други начини – например люспи от червен кромид лук ще ви дадат кафеникав цвят, а червенто цвекло ще остане по пръстите и кухненските прибори, но не и по черупката на яйцата. Билката брош обаче бързо и лесно дава наситен червен цвят, а при съвсем кратко потопяване на яйцето – розов. От нея ще ви трябват само няколко лъжици (около 50 грама) от корените, като преди да ги ползвате за багрене, е добре да ги счукате.

Лилаво зеле за синьо

Въпреки че лилавото зеле е познато на пазара в България, в момента е сезонът, в който се предлага почти само зелено. Синият цвят за боядисване на яйцата обаче се получава най-добре от него, затова е добре преди четвъртък да отделите време и да го потърсите в пазари и магазини от типа „Плод и зеленчук“. Друг вариант за получаване на син цвят при естествено багрене на яйца са сушените боровинки, които също не са най-обичайният артикул за кварталния магазин и изискват издирване.

Жълто от куркума

Най-лесен от трите основни цвята е жълтият. Той се получава лесно при използване на подправката куркума, с която вероятно ще откриете по-лесно, отколкото броша и лилавото зеле. Тя бягри бързо и лесно и в зависимост от времето, което яйцето престои в отварата, ѝ дава от бледожълт до наситенозлатист цвят.

Вариант за оранжев цвят дават люспите от стар жълт лук, но ви трябва по-голямо количество – поне около 10 големи глави стар жълт лук, от който да вземете люспите.

Зеленото

Най-лесно се намират съставките, нужни за зелен цвят – копривата, защото точно сега е сезонът й. Добре е да се запасите с по-голямо количество за по-бързо оцветяване – около 300 г. Този цвят се постига по-бавно.

Друг вариант за получаване на естествено обагряне в зелено е да комбинирате съставките, които ползвате за двата основни цвята, които съставят зеленото – а именно куркума за жълто и боровинки за синьо. В случая не използвайте лилаво зеле, защото то изисква също много време за оцветяване и няма да реагира бързо с куркумата. Ако комбинирате куркума и боровинки, се получава приятен зелен цвят.

И все пак – яйца

Най-лесно можете да предвидите нюанса, който естествените багрила ще ви дадат, ако използвате бели, а не тъмни яйца. Те също не се срещат във всеки магазин. В повечето случаи при едно и също време на престой на чисто бяло и по-тъмно яйце в една и съща отвара се получават различни цветове, като бялото има забележим цвят доста по-рано от тъмното.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама