Голяма секира за ало мафията у нас, десетки са задържани (СНИМКИ/ВИДЕО)

591

Днес се проведе операция под надзора на Специализираната прокуратура срещу може би най-голямата организирана престъпна група за „ало измами“ на територията на София, Велико Търново и Румъния.

В хода на действията бяха задържани 5 лица от България – „мулета“, в Румъния – още 6 човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма „въртачи“, които постоянно набират различни телефонни номера на територията на България. Те са от ниските нива на групата, за които ще ни е необходимо време за да съберем доказателства, след получаването на съответните веществени доказателства, иззети от румънските колеги, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: МВР

„Благодаря на колегите от Специализираната прокуратура, от ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Велико Търново, на Бюрото за защита към главния прокурор и най-много на румънските ни партньори, румънската прокуратурата, която се занимава с организирана престъпност, на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването, и румънското бюро на европейския съдебен орган, от които получихме изключително съдействие“.

Снимка: МВР

Досега работата беше сегментирана по отделни случаи, свързани повече с нивото на т.н. мулета, задържани на територията на цялата страна. Поставена бе задача да се насочим към цялото йерархично ниво и всички участници, за които тези измами са професия. Голяма част от задържаните са български граждани от ромски произход. Те са добре интегрирани в обществото ни и това е видно от жилищата им и иззетите луксозни автомобили, с който разполагат. Този стандарт е завиден, но е укорим ако е постигнат, и най-вероятно е така, със спестени и откраднати пари и с пари от пенсиите на българските възрастни хора. Досега държавата беше в дълг на тези хора, институциите могат да направят много повече в тяхна полза. Това е първата група задържани по цялото ниво на йерархията и се надявам, при добра работа с МВР, в което съм сигурен, проблемът да не е в тези потресаващи размери, както бе досега, поясни заместник главният прокурор.

Снимка: МВР

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов също благодари на всички колеги от ГД „Национална полиция“, на Специализираната прокуратура, ОДМВР-Велико Търново в лицето на директора Димитър Машов, румънските партньори.

След анализ на иззетите огромен брой доказателства прокуратурата ще прецени на кои да бъде повдигнато обвинение. Задържаният организатор е български гражданин. Разследването стартира през 2017 година и започна от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на ОДМВР, случаят се пое от ГДНП, после се включиха и Специализираната прокуратура и румънските колеги. Според данните досега, измамите, извършени от тази група са за над 2 милиона лева.

Снимка: МВР

Това е поминък за част от българското население. Към този момент смятаме, че имаме доказателства за посочената сума, но не можем да кажем какъв е точният брой на измамите за цялата им „професионална“ дейност. Към момента данните са за около 6 случая, вероятно към тях ще се прибавят още 6. В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Като цяло наблюденията ни са че в страната действат около 5-6 подобни групи. Задържаните са само български граждани – петима в България, общо около 30 – в Румъния, като високото ръководно ниво е от района на Горна Оряховица.

Снимка: МВР

Сред тях няма задържани в момент на извършване на измама днес, но има документирани доказателства за извършени измами назад във времето, дори през миналата седмица. Сигурно е, че това не са единствените хора, които мамят по телефона, задържаните са само от една от групите. В процеса на разследване по досъдебното производство предстои проверка на имущественото им състояние и ако се съберат доказателства, предстои изясняване има ли състав на престъплението „пране на пари“, допълни Иван Гешев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама