Израелски учени „отпечатаха“ първото 3D сърце в света

74

Прогнозата е, че в близко бъдеще някои болници ще разполагат с принтери за органи.

Първото 3D сърце е с размерите на заешко сърце, но е създадено с биологични материали на пациента.
Досега учените са успели да отпечатат само прости тъкани без кръвоносни съдове. „Това е първият път, когато някой успешно е проектирал и отпечатал цяло сърце, пълно с клетки, кръвоносни съдове и камери“, казва професор Тал Двир от Университета в Тел Авив.

Трансплантацията на сърце понастоящем е единственото лечение за пациенти с краен стадий на сърдечна недостатъчност. Предвид сериозния недостиг на сърдечни донори, необходимостта от разработване на нови подходи за възстановяване на болното сърце е повече от наложителна.

„Това сърце е направено от човешки клетки и специфични за пациента биологични материали, а в нашия процес те служат като биомастило, субстанции от захари и протеини, които могат да бъдат използвани за 3D печат на сложни тъканни модели“, казва проф. Двир. „Хората са успели да отпечатат 3D структурата на сърцето и преди, но не и с клетки или кръвоносни съдове. Нашите резултати показват потенциала на подхода ни за проектиране на персонализирана смяна на тъкани и органи в бъдеще.“

„На този етап нашето 3D сърце е малко, с размер на заешко сърце“, обяснява проф. Двир. „Но по-големите човешки изискват същата технология.“
Според професор Двир, използването на специфични за пациента материали е от решаващо значение за успешното проектиране на тъкани и органи, понеже по този начин се елиминира риска от отхвърляне на импланта, което застрашава успеха на такива лечения.

„Вероятно след десет години ще има принтери за органи в най-добрите болници в света и тези процедури ще се извършват рутинно“, допълва проф. Двир.

Източник: aftau.org

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама