11.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
Начало Без категория Очевидец на катастрофата на Местан: Отсрещният автомобил се движеше със 100 км...

Очевидец на катастрофата на Местан: Отсрещният автомобил се движеше със 100 км в час

572

Семейство Ахмед продължава да бъдe в болница, след като вчера пострада при катастрофа с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан. При инцидента загина бебе на шест месеца.

„Състоянието на семейството е стабилно. Майката и детето се намират в Хирургично отделение, а бащата в Травматологично отделение. Бащата е с контузия в областта на кръста и съмнение за спукан прешлен, но общото му състояние е добро, той е в съзнание. Същото се отнася за майката и детето – те имат повърхностни контузии“, заяви изпълнителният директор на МБАЛ „Др. Ат. Дафовски“ – Кърджали проф.д-р Тодор Черкезов пред bTV.

От болницата допълниха, че майката има наранявания в областта на главата, при жената се е наложила хирургична намеса. При детето има рани в областта на глезена.

Срещу Лютви Местан все още няма повдигнато обвинение, а дали прокуратурата ще поиска задържане за 72 часа ще стане ясно по-късно през деня, потвърди окръжният прокурор Желязко Стефанов. Полицейската мярка „задържане под стража“ за 24 часа на Лютви Местан изтича в късния следобед, обясниха от полицията.

По случая е образувано е досъдебно производство за катастрофа по непредпазливост, завършила със смърт.

Пътният инцидентът с участието на лидера на ДОСТ, при който загина 6-месечно бебе и са ранени братчето му на 9 години и майката – на 28 години, стана вчера в ранния следобед. Тогава в района на село Загорско, при включване в главния път към ГКПП „Маказа“, лек автомобил „Фолксваген“ се сблъскал с друг лек автомобил, в който пътувало семейство с две деца от кирковското село Първица. В резултат на удара колата на семейството се преобърнала няколко пъти и паднала странично в близка нива. На място е загинало бебето, а останалите трима са ранени.

Първоначално Местан беше в болницата под полицейско наблюдение, след което беше откаран с патрулка в ареста на полицията в Кърджали.

„Беше му направено пълно изследване – рентгенография на шийни прешлени, на китката на ръката. Състоянието му е добро, не са установени здравословни проблеми“, коментира проф.д-р Тодор Черкезов.

От късно вчера семейството вече знае, че е загубило бебето си.

Заради евроизборите разследването може да бъде спряно, ако Лютви Местан се кандидатира за евродепутат, той ще придобие имунитет. За причиняване на смърт по непредпазливост, законът предвижда до 6 години затвор.

Участъкът, където стана инцидентът, е широк, но според местни жители няма добра видимост за автомобилите, които се включват от село Загорско в основния път.

Този участък от пътя е много рисков, понеже при пътуване към Гърция, много хора не се съобразяват скоростта, каза за БНР журналистът от Радио Кърджали Мехмед Реджеб, който е станал свидетел на катастрофата.

„Видимостта е минимална, а хората карат към Гърция с много висока скорост независимо от ограниченията. Някой ако излиза от това село – Загорско, има голяма опасност да стане ПТП, което се и случи. Има хълм и оттам видимостта се ограничава прекалено много“, добави журналистът.

„Подобни инциденти се случват често, най-вече с участието на румънски и украински туристи, които пътуват за Гърция“, сподели той.

„Скоростта на автомобила, който е ударил колата на Местан, по всичко изглежда е не по-малка от 100 км в час“, предположи Мехмед Реджеб.

Той посочи, че участъкът е бил затворен за движение на автомобили и полицаите са били отцепили целия район.

„Не дадоха никаква информация как и защо е станало цялото нещо“, добави журналистът.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама