15 партии и 8 коалиции засега влизат в битката за евроизборите, вижте кои

47

Общо 15 партии, 9 коалиции и 10 инициативни комитета са подали документи за регистрация в ЦИК до 10 април, когато изтече срокът за регистрации.

До момента всичките 15 партии са получили регистрация, 8 са регистрираните коалиции, на една – Коалицията „За теб България“, е отказана регистрация. Срокът, до който инициативните комитети могат да подават документи за регистрация на независимите си кандидати, е 15 април, каза на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той уточни, че за 11 от партиите са постъпили и протоколите за проверка на списъците с избиратели за подкрепа на съответната партия, за 4 от тях списъците се очакват. Крайният срок е до 13 април. След този срок ГД ГРАО ще заличи партиите и коалициите, които нямат достатъчен брой за подкрепа в подписките си.

За сравнение за изборите за евродепутати през 2014 г. са били регистрирани – 15 партии, 6 коалиции и 10 инициативни комитета, уточниха от ЦИК.

Обжалвани до момента са 11 решения на ЦИК за назначаването на РИК, каза Андреев.

До 15 април е и срокът, до който гражданите на държава членка на ЕС могат да подадат заявления за включването им избирателен списък – част 2, т. е. да могат да гласуват в България за българските кандидати. До този срок медиите трябва да обявят тарифите си на интернет страниците си и да ги изпратят в ЦИК.

От 17 до 20 април трябва да се проведат консултациите на Секционните избирателни комисии, уточни Андреев.

Общо 107 са местата, където има дипломатически и консулски представителства в чужбина, обяви ЦИК. Към момента са подадени успешно 452 заявления за места за гласуване чрез страницата на ЦИК, неуспешни са 52 заявления.

Вчера беше публикувана обществената поръчка за наемането на 3000 машини за електронно гласуване. Срокът за подаването на офертите е до 16 април, а за доставка на машините е до 10 май, уточни говорителят на ЦИК. Срокът за инсталиране на софтуера е до 15 май и на доставката до секциите е до 25 май, каза Андреев. Машините ще се сертифицират между 15 и 25 май.

Александър Адреев коментира още, че в цената на машините са включени много съпътстващи дейности, което прави цената им да изглежда по-висока. До предстоящите местни избори има достатъчно време и би могло да се мисли за придобиване на още машини, посочи говорителят на ЦИК.

ЦИК е приела условията и реда за провеждане на предизборната кампания, за нейното финансиране. Приет е и проектът за медийните пакети, които партиите и коалициите ще могат да ползват в размер на 40 хил. лева, а инициативните комитети – 5 хил. лева. До изясняване броя на партиите и коалициите, които не получават субсидии, проектът ще бъде окончателно приет, каза Андреев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама