Каракачанов: Ситуацията в Габрово е овладяна, местната власт да започне да си върши работата

50

„Ситуацията е овладяна. Полицията си е свършила работата“, обяви вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов по повод снощния протест в Габрово, при който се стигна до ексцесии.

По този повод вицепремиерът свика извънредна среща с ръководството на МВР в Министерския съвет тази сутрин. Той подчерта, че протестът е предизвикан от криминален инцидент, а именно побоя на служител на магазин от трима роми. По думите му протестът е бил спонтанен и няма данни за политическо вмешателство, предава „Канал 3“.

Във връзка със създалото се напрежение Каракачанов обаче отправи сериозни препоръки към всички местни власти, след като вчера протестът се пренасочи към ромската махала на града, която в момента се оказва, че вече е опразнена.

„Проблемът е, че местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси. За да не се стига до такива неща и да се налага полицията да идва, защото това означава организиране на човешки и финансов ресурс. Това коства големи усилия.

Местната власт трябва най-накрая да почне да си върши работата. И там, където се знае, че има хора, които строят незаконно, се настаняват незаконно. Тогава те трябва да сигнализират полицията, а не да чакат и накрая да се налага да се влага целия ресурс на полицията“, обяви Каракачанов и изтъкна, че полицията си е свършила отлично работата в случая в Габрово.

„Във всяка община наредба номер 1 общественият ред. Общината е тази, която следи за обществения ред. В района на Габровска област конкретно са привличани хора от други области, предимно от Сливенско, било като сезонни работници в дърводобива или нещо друго. Тези процеси трябва да бъдат контролирани. МВР трябва да следи и да види кои са тези, които идват, дали са криминално проявени или не.

Няма как да вървим след събитията. Подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш, те започват от самонастаняването. И за това нещо трябва да сигнализират местните власти. А не да се случи нещо, като във Войводиново, Катуница, и тогава да изпробваме професионализма на полицията“, обяви вицепремиерът.

На директен въпрос дали той би подал оставка, тъй като именно той отговаря за вътрешния ред и сигурност, Каракачанов отговори:

„Ако смятате, че ще реши проблема, ще я получите веднага“.

Относно концепцията за интеграция на ромите на ВМРО той коментира:

„Повече от 20 години тези въпроси се замитаха под чергата, за да не разсърдим някого. Целта не са силовите мерки, трябва да се започне с образованието, социалната политика, незаконните строежи. В тази концепция нещата не са свързани с полицията“.

На брифинга след срещата в Министерския съвет присъства и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, като той разказа и цялата хронология на събитията от срнощи в Габрово.

„Имаше данни за нерегламентирано събиране пред община Габрово. То беше мирно. Впоследствие обаче част от участниците са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица. Ситуацията в дадени моменти ескалираше. След това разпоредих да се изпратят сили от три съседни дирекции. Изпратих и зам.-главния секретар и жандармерия. Пристигайки на място ситуацията е овладяна. Ще останем там, колкото е нужно. Каквото трябва да направи МВР ще бъде направено“, обяви Иванов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама