МВР разкри подробности за кокаина, намерен край Шабла (СНИМКИ)

339

Намереното количество кокаин край бреговете на Шабла би се разпространило на уличния пазар за 71 400 000 лв.

Това заяви на извънреден брифинг в Каварна шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Спиридонов посочи, че на едро в България 1 кг кокаин се продава за 80 000 лв. Намерените 169 кг са на стойност 13 600 000 лв. На дребно 1 гр от него струва 140 лв., а 1 кг – 140 000 лв.

Наркотикът е бил открит от наряд на ГД „Гранична полиция“ вчера в морето на около 20 метра от брега в района, намиращ се на юг от фара на Шабла. Той е бил в шест сака, увити с въжета и спасителни жилетки. Извършен е полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. Всеки чувал е около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

След получена информация от румънските власти, служители на ГД „Гранична полиция“ предприемат допълнителни мерки за наблюдение на черноморската ни граница.

Той припомни, че в края на миналия месец в крайбрежната зона на Румъния бяха открити над тон и 200 кг кокаин.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов са се включили хеликоптери на Министерството на отбраната и Гранична полиция. Те ще извършват облитане на района, защото все още не е сигурно, че е изваденото цялото количество от наркотиците, тъй като не се знае какво точно е имало в морето. В акцията ще се включат и водолази, които ще проверяват за останало количество наркотик, допълни главният комисар.

Снимка: МВР

Заловеното количество кокаин до този момент е 169 кг. Предстои назначаването на експертизи, за да се установи неговата чистота. По информация на румънските власти тя е около 90%.

От МВР призовават всеки гражданин, който забележи друго количество от наркотика в района, незабавно да се обади на телефон 112 или в най-близкото районно полицейско управление.

Снимка: МВР

Предполага се, че наркотикът е от международен трафик, най-вероятно от Южна Америка. На този етап не е ясно дали е бил предназначен за разпространение само в Румъния, или и за България, както и дали в схемата има българско участие.

Снимка: МВР

Окръжната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за това че са пренесени през границата на страната без надлежно разрешение наркотични вещества. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Разследването се води в тясно сътрудничество с органите на Регионалната дирекция на Граничната полиция в Бургас и ОД на МВР в Добрич под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама