За добро или зло: Какво се случва в мозъка на детето, което няма братя и сестри

0
blank
Снимка: Pixabay

От дълго време в обществото съществува стереотип, че децата, които нямат братя и сестри, са егоисти, не умеят да споделят и да работят в екип. Откъде идват тези предразсъдъци?
През XIX век американският психолог Юджийн Боханнон е провел социално проучване. Според него, 196 от общо 200 анкетирани наричат единствените деца в семейството развалени. Оттогава в обществото е прието, че такива деца са егоистични и свръхчувствителни, защото родителите се грижат твърде много за тях. Страховете и тревогите на родителите правят самотните деца по-податливи, тъй като родителите концентрират всичките си тревоги и страхове върху единственото дете. Това се съобщава от Rambler.
След това през 1986 г. психологът Тони Фалбо отрича тези твърдения. Резултатите от над 200 проучвания тя установява, че разликите между децата, които имат братя или сестри и тези, които нямат, не са толкова големи. Всъщност тя е открила само една разлика – единствените деца имат по-силна емоционална връзка с родителите си, отколкото децата от големи семейства.
През 2018 г. изследователи от Университета за приложни науки във Франкфурт стигнаха до същото заключение. В резултат на техните проучвания 25% от децата без братя и сестри наричат ​връзката си с родителите „доверителна”. По време на проучването децата били запитани дали могат да се свържат с родителите си в труден момент. В резултат на това се оказва, че децата без братя и сестри по-лесно обсъждат проблемите си с родителите си.
Според учените от Китай самите деца в семейството са по-малко склонни да правят компромиси. Група от изследователи, водена от психолога Цзян Цю, изследвала повече от 300 студенти. Учените провели различни тестове. В резултат на това в семейства с едно дете децата показват по-ниско ниво на толерантност. Отбелязани са и разлики в структурата на мозъка. Оказва се, че единствените деца в семейството имат повече сиво вещество в супермагнитната извивка. Тази област на мозъчната кора е отговорна за творчеството и въображението на човека. Също така единствените деца в семейството са по-малко толерантни към другите. Те имат по-малко сиви клетки в предния лоб, а този дял е отговорен за склонността към толерантност и способността за разбиране на другите./jenata.blitz.bg

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама