В идеята за тол таксите има един сериозен пропуск

135

Идеята за въвеждане на тол система за експлоатация на националната пътна мрежа в България има един много сериозен пропуск, който може да коства милиони на държавния бюджет.

Това коментира предсетателя на УС на Научно-техническия съюз по транспорта Ясен Ишев за Bloomberg TV Bulgaria.

Ишев дава пример, за да онагледи казуса с тол системата:

„Има нещо сбъркано в идеята за тол таксите. Републиканските пътища от втори и трети клас изобщо няма да бъдат таксувани. А тези пътища не са проектирани, за да поемат натоварване до 8-9-10 тона на ос. Глупави шофьори няма и те винаги ще изберат онзи път, по който ще платят най-малко. Това ще разруши второстепенната пътна мрежа и в крайна сметка ще струва много по-скъпо на държавата и българския данъкоплатец“.

Транспорният бранш протестира за една друга несправедливост, която го засяга директно – цената за преминаване по националната пътна мрежа. Според Ишев от бизнеса едновременно имат и нямат право да протестират. От една страна таксите са по-високи от първоначалните прогнози, а от друга тежките транспортни машини рушат най-много пътната настилка и би трябвало да поемат най-голяма отговорност към възстановяването ѝ в последствие.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама