Бременен кит умря с 23 кг. пластмаса в стомаха си край Италия

289

Средиземно море се задушава от пластмасови отпадъци, а кашалотът е новата жертва на замърсяването.

Бременен кит бе намерен мъртъв край плажа на Порто Черво, курортен град на италианския остров Сардиния. Когато учените и ветеринарните лекари извършили аутопсия на женския кит, открили ужасяваща гледка: мъртво бебе и почти 23 килограма пластмасови отпадъци в стомаха.

Пластмасата е заела повече от две трети от стомаха й. Може да се видят и остатъци от калмарите, които е яла, но хранителните вещества от тази храна не са стигнали до кръвта й, тъй като червата й са били блокирани от блатото на пластмасовите отпадъци.

Снимка: Facebook/seame

„Никога не съм виждал толкова голямо количество пластмаса на подобно място“ – сподели морският биолог Лука Битау.

Учените смятат, че 8-метровият кит е един от многото, които прекарват времето си в хранене и раждане на бебетата си в близост до остров Капрера, разположен сред кристалните води на Средиземно море. Местността е много популярна сред туристите.

Но под красивата повърхност на морето ситуацията е грозна. Пластмасата се задържа на дъното, където кашалотите и техните близки видове се хранят. Те се гмуркат дълбоко в каньона, използвайки ехолокация, за да търсят калмари, които толкова обичат да хапват.
Този кит е последният от дългия списък с морски бозайници, които са открити мъртви с пластмасови отпадъци в стомасите им.

Замърсяване с пластмаса вече е проникнало в най-дълбоките пукнатини на океана, а Средиземно море не прави изключение. То събира отпадъци от страните, граничещи с него, и тъй като е затворен басейн, тези отпадъци остават като в капан във водите му – по-точно завинаги. В неотдавнашен доклад Greenpeace изчисли, че по-голямата част от 500 000 тона пластмасови отпадъци, които всяка година влизат в европейските водни пътища, се озовават в Средиземно море.

Източник: nationalgeographic.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама