Дядо Неделчо е най-възрастният българин

254

Свиленградчанинът дядо Неделчо е най-възрастният българин.

Достолепният мъж отпразнува 107-годишнината си на 4 април в семеен кръг и в компанията на котката Мая, която неотлъчно е до него, съобщи „Старият мост“, чийто представители уважиха столетника.

Доскоро най-възрастният човек в България бе баба Матена от Ивайловград. Жената обаче почина миналата година на 108 г.

Дядо Неделчо Бойков е легенда в района. Всички знаят за него. Въпреки впечатляващите си 107 години, изглежда поразително добре. На лекар почти не е ходил, а и хапчета не пие. Признава, че още му се живее, макар че вече краката го болели и не можел да прави дългите разходки, за което му било изключително мъчно. Тази година, когато му връзвахме мартеничка, той се обърна към нас с типичното си чувство за хумор и ни каза: Хайде, догодина пак, сподели пред „Старият мост“ снаха му Зюмбюла. Тя разказа, че свекър ѝ не искал никой да му помага, а сам се обслужвал. Тази зима нацепил около 3 кубика дърва. Сам палел и печката си.

Неделчо Бойков е бежанец от Беломорска Тракия. Роден е в село Мерхамли (Пеплос) в далечната 1912 г. Бил 7-8 годишен когато със семейството си се заселва в Костур. От 1950 г. живее в Свиленград. Самият той смята, че е роден през 1911 г., но навремето се е получило объркване и се води в регистрите с година по-млад. През годините се е занимавал със земеделие, тютюнопроизводство, бил е в строителна бригада към ТКЗС-то. Дълголетието е наследствена черта в рода на дядо Неделчо. Баща му е бил 96-годишен, когато е починал, а брат му се споминал на 93 г.

Участник е във Втората световна война. Бил е артилерист, но в бой не е влизал, като късмет го е спасил от гибел. Със своя полк е бил в Унгария, но скоро са го демобилизирали. Изкараха ни маларични, макар че аз нямах такава болест, бяхме четири набора, които ни изволниха тогава и ни върнаха, разказва дядо Неделчо. Скоро след това научил, че неговият полк бил в движение, когато два самолета започнали да обстрелват артилеристите. Така той е имал късмет да оцелее и да доживее дълбоки старини.

Въпреки впечатляващите си 107 години, най-възрастният мъж в България не е загубил ума си. Допреди три години всеки ден ходеше на разходка в парка, но зимата на 2017 г. получи лек инсулт и сега излиза само в двора на къщата ни, сподели синът му Стамо. „Когато пострадах, се замислих за смъртта. Не ме е страх да умра, но все още ми се живее“, заяви старецът с типичното си чувство за хумор.

Дядо Неделчо не крие тайната на дълголетието си, която според него се дължи на дългите разходки. Обикалял съм цялата мерия, хвали се той. Освен това никога не е пушил. Ракия не пие, през лятото си купува биричка, а тази зима пиел по няколко глътки бял пелин. Храни се винаги по едно и също време. Обядва точно в 12:00 часа, вечеря рано – около 18:00 часа, и то лека храна. Предпочита попари от прясно или кисело мляко. Яде и плодове, като любимите му са банани и сварени ябълки. Добре вижда, но все по-слабо чува. Въпреки това гледа телевизия.

Възрастният мъж има три деца – дъщеря и двама сина, като единият е починал преди 8 години. Освен 6 внука и 8 правнука, той се радва и на 4 праправнучета.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама