По една сексробиня на ден изнася България

74

Българите, които са станали жертва на сексуална експлоатация през 2018 г., са 443-ма, съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Това на практика означава, че всеки ден средно по една жена става сексробиня извън пределите на страната ни.

Основните дестинации са Испания, Чехия, Холандия, Великобритания и Белгия.

„В Европа за периода 2015 -2016 г. жертви на трафик са били 20 532 души, като 18% от тях са били принудени да просят или да продадат органите си“, обясни Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хората.

По думите й трудовата експлоатация засяга най-вече мъжете – 80% от жертвите са от силния пол.

От всички 59 българи, които са били трудово експлоатирани, 47 са мъже и 12 жени. За сравнение през 2017 г. общият им брой е бил над 30, а през 2016 г. – 17.

„Тенденцията както на национално, така и на европейско ниво сочи ръст. Само в рамките на ЕС произходът на жертвите е от 137 различни държави“, коментира Димитрова.

Нашенците, които попадат в капана на трудовата експлоатация, обикновено са работоспособни, с ниска квалификация или образование, както и ограничен опит, обясняват експертите. Често жертви ставали и българи с ментални или умствени проблеми.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама