Страната ни се нарежда в дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС през 2017 г.
Едва около 37 процента от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика.
Според данните на националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. /или по 4 кг месечно/ и по 68 кг зеленчуци – по около 6 кг на месец.
Пак според данните на НСИ българинът основно е предпочитал консумацията на южни плодове – 14 кг на година, както и на дини и пъпеши – 13 кг, ябълки – 11 кг, грозде – 2 кг, круши – едва 1 кг и др.
Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите – 20 кг за цялата 2017 г., краставици – 10 кг, пипер – също 10 кг, зеле – 6 кг, друг вид зеленчуци – 13 кг и др.
Други предпочитане немесни продукти на масата на българина са били картофите – 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви – около 12 кг на година.
Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове – най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото – по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско – 10 кг, кайма смес – 7 кг, говеждо или агнешко – по 1 кг и др.
Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът – по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.
ЕДИН ОТ ЧЕТИРИМА ЕВРОПЕЙЦИ ЯДЕ ПЛОДОВЕ ПО 2 ПЪТИ НА ДЕН
През 2017 г. около 1 от всеки 4 души в Евросъюза /27 процента/ са яли плодове поне два пъти на ден, според проучването на Евростат. Други 37 процента от населението на ЕС са консумирали плодове веднъж дневно, а останалите 36 са слагали плодове на трапезата си много рядко през седмицата.
Най-висок дял на дневен прием на плодове е бил регистриран в Италия – 85 на сто от населението и в Португалия – 81 процента. За разлика от тези своеобразни лидери по консумация на плодове в ЕС – в три държави-членки по-малко от 40 процента от населението е консумирало ежедневно плодове: Латвия – 35 процента, България и Литва – и двете по 37 процента, при средно за ЕС от 64 процента всекидневна употреба на плодове.
В сравнение с консумацията на плодове, доста по-малка част от населението на ЕС яде зеленчуци най-малко два пъти на ден – 23 процента, а около 40 процента консумират зеленчуци веднъж на ден.
Своеобразни лидери в консумацията на зеленчуци в ЕС се явяват две държави – Ирландия и Белгия, където е регистриран най-голям дял от населението, което яде зеленчуци поне веднъж на ден – и в двете страни по 84 на сто.
В дъното на тази класация има пет държави, където по малко от половината от населението консумира всекидневно зеленчуци – Унгария /30 на сто/, Румъния /41 на сто/, Латвия, Литва и България – по 45 на сто от населението, което консумира всекидневно зеленчуци, при среден показател за ЕС от 64 на сто.
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment