Решаващи избори в Турция и Украйна

31

Решаващи местни избори в Турция днес, които следва да определят ръководствата на местната власт в страната през следващите пет години.

Около 57 милиона са избирателите. За участие са регистрирани 12 политически партии. Гласуването ще протече между 8 и 17 ч. с изключение на окръзите от вътрешната, източната и югоизточната част на страната, където изборният ден ще бъде от 7 до 16 ч.

Кампанията за изборите в Турция беше изключително ожесточена, защото според социологическите проучвания за първи път от 25 години насам управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган може да загуби управлението върху два ключови града – Анкара и Истанбул. Именно в Истанбул започна голямата политическа кариера на Реджеп Ердоган.

Изборите се провеждат на фона на безпрецедентна икономическа криза. Рецесията отне 40% от стойността на лирата, а инфлацията достигна 20%.

Там комедиен актьор, чиито единствен политически опит се ограничава до това да играе президент в телевизионно предаване, води в последното проучване на общественото мнение за първия тур на президентските избори, припомня радио Варна.

Успехът на актьора Володимир Зеленски беше почти невероятен, но той успя да прескочи традиционните политици на фона на общественото недоволство от корупцията и стагнацията на жизнения стандарт. Основните му конкуренти са досегашният украински президент Петро Порошенко и бившият премиер Юлия Тимошенко.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама