Каква е тайната на най-възрастният британец

55

Навръх 111-годишният си рожден ден, най-възрастният британец разкрива своята тайна за дълъг живот.

Столетникът, който има двама сина, дъщеря, 10 внуци и 25 правнуци, има много прост отговор на всички въпроси – просто „избягвате умирането”, пише profit.bg.

Боб Уитън, бивш преподавател и инженер, смята, че причината за неговото дълголетие се крие в това, че се старае да избягва смъртта, предава DailyMail.

„Имал съм обичайните страхове, настинка, малария, две или три операции; трябваше да съм мъртъв, но аз съм човек, който оцелява”, казва той.

Най-възрастният британец празнува рождения си ден заобиколен от приятели, но признава, че не обича да бъде в центъра на множество.

Нещо повече, той не обича вниманието до таква степен, че дори е помолил кралица Елизабет II да не го безпокои с поздравителна картичка, спестявайки по този начин пари на данъкоплатците.

Уитън, който е роден в Хъл на 29 март 1908 година, казва: „Не обичам вниманието. Харесва ми да се срещам с хора, които никога не съм виждал преди това. Това е едно от удоволствията ми. Харесва ми да се срещам с хора, които са били из разни места и имат разбиране какво означава да си човек.”

Той не разбира защо държавата трябва да заплаща разходите на кралицата за изпращането на „всички тези неща”, добавяйки, че няма нищо лично към жеста.

Според него, светът се е променил „значително” в рамките на неговия живот, но хората като цяло са си останали същите.

„Визуално и физически се е променил значително, но това, което представляват хората – изобщо не”, казва той.

По думите му, основата на това взаимоотношенията между хората не се е променила с времето, а именно „може ли да се има доверие на този човек?”.

Столетникът посочва, че скоростта на транспорта е една от големите промени, на които е станал свидетел, давайки пример, че през 1933 година е пътувал до Хонконг с кораб, което му отнело 6 седмици, докато сега може да се лети до там за около 8-9 часа.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама