Ердоган: „Света София“ ще стане джамия

230

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че църквата „Света София“ в Истанбул ще бъде превърната в джамия, съобщава турския телевизионен канал TRT World.

„Света София“ няма вече да бъде наричана музей, а джамия. Статутът ще бъде променен“, каза Ердоган в интервю, излъчено на живо, съобщава „Канал 3“.

Турският президент отхвърли критиките към намерението му, които дойдоха от чужбина, като припомни мълчанието след атаката срещу джамията Ал-Акса в Ерусалим.

„Тези, които си мълчаха, когато Ал-Акса беше атакувана, потъпкана, със счупени прозорци, не могат да ми кажат какъв ще е статута на „Света София“, отсече Ердоган, който е в активна предизборна кампания за местните избори.

Църквата „Света София“, определяна от историци като „осмото чудо на света“, е била Патриаршеския храм на гръцката източно-православна църква. Тя е една от най-посещаваните забележителности. В продължение на 916 години е била християнска църква.

През 1453 г. османските турци я превръщат в Имперска джамия на Отоманската империя след превземането на Константинопол, прибавени са и минаретата на „Света София“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама