САЩ с амбициозно намерение – пращат човек на Луната до 5 години

53

„С всички необходими средства“ САЩ ще опитат да пратят отново човек на Луната в рамките на само 5 години.

Това обяви вицепрезидентът Майк Пенс по време на заседание на Националния съвет за космически изследвания в САЩ в Алабама, съобщава „Канал 3“.

Целта вече е поставена пред НАСА и от космическата агенция са я приели.

„Заявена политика на тази администрация е САЩ да върнат американските астронавти на Луната в следващите пет години“, заяви Пенс

Основна задача е и да бъде пратена и първата жена на Луната.

„Нека да бъдем ясни, първата жена и следващият мъж на Луната, и двамата ще бъдат американци, изстреляни от американска земя с американска ракета“, заяви Пенс.

До момента първата мисия до Луната след повече от половин век е предвидена да се проведе през 2028 г., като от НАСА дори срещнаха големи проблеми с финансирането и се наложи да търси и частни спонсори.

Така програмата срещна сериозно забавяне в разработката на новата ракета за лунната мисия – SLS, заради което планираното ѝ първо изстрелване бе отложено до 2021 г. В реч Пенс критикува „бюрократичната инерция“ и „парализата чрез анализ“, които са довели до забавянето в разработването на SLS и призова за „нов начин на мислен“ в космическата агенция. Той дори заплаши, че ще използва частни системи за изстрелване, ако НАСА не е готова навреме.

„Ако търговските ракети са единствения начин да изпратим американски астронавти до Луната в следващите пет години, тогава няма второ мнение“, каза той.

От думите на Пенс стана съвсем ясно, че администрацията на Тръмп възприема новото кацане на Луната като ново съревнование със Русия и вече с Китай.

„Ние всички сме днес в космическа надпревара, точно както бяхме през ‘’60-те години“, добави вицепрезидентът на САЩ.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама