Първанов показа апартамента, не бил луксозен, а шумен (СНИМКИ)

115

Бившият заместник-министър на енергетиката Красимир Първанов показа купения от фирма „Артекс“ апартамент в столичния жк „Изток“, заради който подаде оставка.

Той заяви, че е напуснал поста си, без да е коментирал с премиера Бойко Борисов това свое решение, съобщи bTV.

Жилището е придобито от Първанов на 28 септември 2018 г., а сделката е за апартамент от 149 квадрата и два гаража с обща площ около 50 кв. м. Цената на апартамента е 616 евро на квадратен метър.

Снимка: bVT

„Преди 10 години съм купил жилище от същата фирма, което е по-нагоре по тази улица. Всеки ден, отивайки на работа, аз минавах покрай този строеж. И в миналото, и в настоящето – аз имам конкретно впечатление какво извършва този строител. Това ме е навело на мисълта да инвестирам в още едно жилище“, обясни Първанов защо е закупил имота.

Той допълни, че при покупката е разговарял с управителя на фирмата Пламен Мирянов, но преференциални цени не са му били предлагани.

Снимка: bVT

„Аз купувам второ жилище от този строител, когато водехме този разговор,моето настояване беше да получа отстъпки“, допълни бившият зам.-министър.

Тристайното жилище на Първанов се намира на седмия етаж в луксозната кооперация.

„Тази сделка е личен мой акт и няма нищо общо с поста, който заемах до днес. Когато съм правил сделката, това беше реалната цена на това жилище“, допълни Красимир Първанов.

Снимка: bVT

Според ценови оферти на „Артекс“ цената при покупка „на зелено“ за имота на Първанов е 275 хил. евро без ДДС.

„Не мога да коментирам тази таблица, защото никога не съм я виждал. Не ме вкарвайте в обяснителен режим на нещо, което не съм виждал. В предишното предаване вие намекнахте за аморално поведение в зам.-министъра на енергетиката, затова ви поканих тук, за да покажа как се прави морал“, заяви Първанов.

Снимка: bVT

Бившият зам.-министър на енергетиката посочи, че не определя имота като луксозен.

„Изключителна голяма близост до булеварда, шумът може да се чуе денонощно – няма ден, няма нощ. Закупих го, защото е в близост до жилището, в което живея. Това жилище ще бъде за децата ми, за да живеят до мен. Сега майка ми живее в „Надежда“ и знам какво е да отида да я видя – час и половина. Единствената ми идея е била моите деца да бъдат близко до мен“, каза още той.

Първанов допълни, че няма скрити данъци от него заради цената на имота и не е давал пари на ръка за сделката.

„Сумите, които вие споменавате, лично за мен и за много мои приятели, са една химера, няма как в София да се купува жилище за 2400 евро квадрата. Това не е сериозно. Може строителният бизнес да надува цените, но това не е сериозно“, заяви Първанов.

Бившият зам.-министър на енергетиката допълни, че от 2011 г. до 2017 г. е развивал успешен частен бизнес в сферата на енергетиката. „Управлението на тези фирми сега е прехвърлено на лица, които нямат нищо общо с моето семейство. Аз не ги управлявам, но ги притежавам. Това не е конфликт на интереси. Ресорите ми в Министерство на енергетиката нямаха нищо общо с дейността на фирмите“, каза още той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама