ЕП отлага за 1 април гласуването по пакет „Мобилност”

39

Председателят на Европарламента Антонио Таяни  върна пакета „Мобилност” в комисията по транспорт. Той съобщи, че отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи. Днес ЕП само ще обсъди предложените промени.

Предвижда се гласуването на 1 април да бъде в Брюксел, съобщи БТА.

Таяни обясни, че заради множеството предложения за промени в текстовете се налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорта. Той отбеляза, че са постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове. Таяни поясни, че при подобно количество текстове възможностите за допускане на грешки при гласуването са твърде големи.

Всяка от тези над 1200 поправки трябва да получи одобрението на поне 1/3 от членовете на транспортната комисия.

Парламентарните групи вече признаха, че разделението сред евродепутатите по промените в правилата е голямо.

„Печелим, макар и трудно, малки битки по пакета „Мобилност”. Да не се радваме предварително, но се надявам всички депутати да влязат в залата. Успяваме, но не даром”, коментира премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

По-рано стана ясно, че българските евродепутати са задействали различни механизми за блокиране на гласуването.

Евродепутатът Ангел Джамбазки е категоричен, че пакетът трябва да бъде върнат в транспортната комисия и да бъде гледан на спокойствие и с разум в следващия мандат на ЕП. „Този вече няма легитимността и правните основания да взема това важно решение за хляба на 500 000 български данъкоплатци”, подчерта Джамбазки.

Български превозвачи заминаха за Страсбург, за да участват в планирания протест срещу готвените промени пред сградата на ЕП. В него очаква да се включат и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения.

Такъв протест трябва да има и в София. Шофьорите настояват промяната на правилата да се отложи до сближаването на мненията.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама