Американски окръг забрани извеждането на неваксинирани деца

41

Властите в американския окръг Рокланд в щата Ню Йорк обявиха извънредно положение и въведоха радикални мерки заради епидемия от морбили.

След като в окръга били регистрирани 153 случая на опасното заразно заболяване, местните власти забраниха извеждането на неваксинирани деца на обществени места, съобщи Би Би Си, цитирана от dir.bg.

Нарушенията на разпоредбата ще се наказват с глоба от 500 долара и до 6 месеца „лишаване от свобода“. Забраната засяга училища, търговски центрове, ресторанти и храмове, като ще продължи поне 30 дни.

В САЩ процентът на ваксинирани деца пада през последните години, като родителите изтъкват религиозни, философски или псевдонаучни доводи, за да откажат имунизация – например многократно оборената фалшива информация, че ваксините срещу морбили отключват аутизъм.

Според „Ню Йорк Таймс“ епидемията в Рокланд е тръгнала от местната ортодоксална еврейска общност. Местни журналисти посочват, че едва 50-60% от младежите в религиозни семейства са ваксинирани.

В окръг Рокланд живеят около 300 000 души.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама