12.8 C
София
петък, март 29, 2024
Начало Свят 1 милион по улиците на Лондон на протест срещу Brexit (СНИМКИ/ВИДЕО)

1 милион по улиците на Лондон на протест срещу Brexit (СНИМКИ/ВИДЕО)

50
Протестът е един от най-масовите в британската столица от десетилетия

Огромно множество изпълни центъра на Лондон за поход срещу Brexit. Стотици хиляди се включиха в шествието, което завърши с голям митинг пред парламента на Великобритания. Участниците поискаха нов референдум за членството на страната в Европейския съюз, информира Нова.

Докато политиците търсят правилния начин за извеждане на Великобритания от общността, милиони британци подписаха петиция с искане за нов референдум по въпроса. Стотици хиляди от тях се включиха в похода по улиците на Лондон, носейки плакат с призив „Дайте решението на народа“.

„Независимо дали сте гласували за оставане или напускане на Европейския съюз и без значение на коя партия сте привърженик, мисля всички можем да се съгласим че пътя, по който ни поведоха насила, не отговаря на националните интереси. По този път ще станем по-бедни, а не по-богати, а държавата ще стане по-слаба, вместо да укрепне. Освен това, този път разделя обществото още повече“, заяви кметът на Лондон Садик Хан.

Петицията, която иска Brexit да бъде спрян, чрез деактивиране на член 50 от договора за Европейския съюз, вече събра 4,3 милиона подписа. Жената, която започна събирането на подписи каза, че е получила няколко смъртни заплахи. А големият митинг срещу Brexit съвпада с края на шествието на привърженици на напускането, което тръгна от Североизточна Англия и премина през много градове, за да приключи в столицата.

„Отлагането на Brexit от Тереза Мей е пълно предателство на това, за което гласувахме. Явно ще ни струва 5 милиарда лири, за да останем по-дълго, а тези пари можехме да похарчим за нещо по-добро“, каза един от протестиращите.

Походът в подкрепа на Brexit беше значително по-малоброен, като в повечето градове го посетиха по няколко стотин души.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама