Отнети българчета от Барневарн в Норвегия отиват в гей семейства?

329

Български деца, отнети от Службата за закрила на детето в Норвегия (Барневарн), се дават на гей-семейства, като се позовава на наши сънародници, установили се в скандинавската държава.

Информацията за това е била представена по време на среща в Осло по инициатива на Българо-норвежкото дружество.

На нея са били представени подробно законите, според които изискванията за приемно семейство са единствено добро здраве, способност за работа в екип, добри, стабилни доходи, чисто досие, подходящо жилище и др.

Срещата е била с двама представители на Отдела за децата и семейството, които се занимават с намиране, обучение и съвети за приемните семейства в община Осло.

Еднополовите бракове в Норвегия са напълно легални от 2009 г. Тогава гей двойките получават и правото да осиновяват деца.

Освен това, в страната има добре развито законодателство, което предпазва правата на ЛГБТИ обществото в Норвегия. През 2013 г. страната приема закон, който напълно забранява каквато и да било дискриминация срещу хората с различна сексуална ориентация.

Норвегия е и една от малкото страни, които създават правна рамка, гарантираща правата на интерсекс хората.

Последните години десетки български семейство по един или друг начина алармираха властите у нас, а и в Норвегия, че Барневарн, без ясни критерии е отнела децата им.

Според наложената скандинавска социална система – след раждането на детето основната отговорност за неговото отглеждане се поема от държавата.

А сигнали за нередности в семействата се подават от съседите – за тормоз, насилие, а понякога дори за различен възглед за възпитанието на децата.

Според българите обаче службата няма ясни критерии за извеждане на дете от семейството, нито дава отчетност на държавата.

Според други нашенци, живеещи в Норвегия – големият размер на сумата, която държавата отпуска на приемните семейства (около 3000 евро на дете) е причина в страната да се създават лобита, които подкрепят работата на Барневарн.

Не само българи са на мушката на социалната система в Норвегия – около 1000 деца от руски и 600 деца от полски семейства са отнети от семействата си.

Източник: „Монитор“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама