Роми даряват средства за строежа на църква в Тюленово

blank

Първата копка за изграждането на православен храм в село Тюленово, община Шабла беше направена днес. Идеята съществува от години и най-сетне беше осъществена.

Проектът за църквата е дело на арх. Асен Коев.

blank
Снимка: „Нова Варна“

В селото, където живеят петдесетина души, никога не е имало църква. Идеята се заражда още през 2003 година, но нещата тогава не се случват. През 2006 година местните са искали да направят параклис, но и тази идея пропада.

Благородната инициатива се подема отново през 2016 година от добричлията Димитрин Георгиев, който се ангажирал да издигне храма до груб строеж, припомня Дарик.

blank
Снимка: „Нова Варна“

Църквата ще се казва „Свети Георги”. Вече е избрано църковно настоятелство, приет е уставът му. Председател на настоятелството е шабленският свещеник Павел Максимов.

Сред дарителите за градежа са и местни от ромски произход. Те са дарили средства и се включиха в събитието, каза първият дарител Емил Тодоров.

В основите на черквата днес поставиха камък, надписан от представители на варненската митрополия и урна с послание и подписите на съпричастни към градежа.

Така иконата на Св. Николай Чудотворец, подарена на местните рибари преди десет години, ще се върне в дома си. Този акт поставя и началото на инициативата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама